Zašto taekwondo

Danas je sve više problem neaktivnosti djece te sedentarni način života. Stoga je važno usmjeriti djecu prema primjerenim kineziološkim aktivnostima od najranije dobi.
Stoga želimo predstaviti taekwondo kao jedan od mogućih izbora koji se predlažu djeci. U program taekwondoa mogla bi se uključiti djeca predškolske dobi i to već od srednje dobne skupine.


Taekwondo u Hrvatskoj spada u jedne od najtrofejnijih sportova te u one koji imaju najveći broj sudionika. Jedna od njegovih specifičnosti je u tome što ga se može prakticirati od najranije dobi, tijekom pa i do vrlo poznih godina života. Zbog utjecaja na gotovo sve motoričke sposobnosti vrlo je pogodan za prakticiranje već od predškolske dobi. Zbog toga može biti podloga za ostale sportove kojima će se djeca kasnije baviti. Osim na motoričke sposobnosti, taekwondo utječe na razvoj cjelokupnog antropološkog statusa djeteta. Prakticiranje taekwondoa razvija kod djece koncentraciju, spoznaju o važnosti cjeloživotnog vježbanja, pravilnoj prehrani, poštivanja tradicije te razvijanje prihvatljivog ponašanja te stjecanje socijalnih vještina. Kroz taekwondo djeca uče pravilnu tehniku disanja, što je vještina koja je izuzetno važna u većini borilačkih sportova.

Taekwondo je tradicionalna korejska borilačka vještina. Riječ taekwondo zapravo znači „put noge i ruke“. Cilj je taekwondoa naučiti vježbača kako različitim postupcima unaprijediti i razviti sve svoje potencijale. Danas taekwondo predstavlja moderan borilački sport s točno definiranim tehnikama, metodama rada, sportskim i moralnim pravilima. Prerastao je obilježje korejskog nacionalnog sporta te postao sport koji se prakticira širom svijeta. Od 2000. godine i Olimpijskih igara u Sydneyu taekwondo postaje olimpijski sport.

Za vježbanje taekwndoa nije potrebna posebna odjeća, prostor ni posebni rekviziti. Za vrijeme vježbanja broj sudionika nije ograničen. Tijekom vježbanja ne koristi se dodatni teret, odnosno tijelo samo sebi određuje granice te su zbog toga ozljede relativno rijetke. Iz tih razloga taekwondo se može i koristi kao oblik rekreacije u kasnijoj životnoj dobi. Treningom taekwondoa povećavaju se funkcionalne i kognitivne sposobnosti te konativne osobine, odnosno djeluje se na usvajanje socijalno prihvatljivih oblika ponašanja vježbača. Kako se pod utjecajem trenažnog procesa povećavaju motoričke sposobnosti, tako se povećava i efikasnost organskih sustava, posebno živčanomišićnog koji je odgovoran za intenzitet, trajanje i regulaciju kretanja.

 

Izvor: TAEKWONDO U PREDŠKOLSKOJ DOBI, Vatroslav Horvat, Srna Jenko Miholić, Marijana Ćosić

Copyright © 2024 Taekwondo klub Motiv Plus. All Rights Reserved.